Cabinet Pediatrie Pediexpert Cluj
Telefon0755.511.115

Evaluarea psihiatrica in cazul copiilor si adolescentilor

Cateva informatii utile despre despre evaluarea psihiatrica in cazul copiilor si adolescentilor.

Meseria de parinte ofera multe satisfactii, dar si momente de neliniste, stres, mai ales cand copiii intampina dificultati (emotionale, comportamentale, probleme medicale). Studiile de specialitate arata ca unul din 5 copii cu varsta de pana la 16 ani se confrunta cu tulburari emotionale sau comportamentale, acestea putand sa apara si ca o consecinta, sau asociate cu o problema de sanatate fizica.
Cand ar fi util ca un parinte sa solicite o evaluare psihiatrica pentru copilul sau?
Atunci cand copilul prezinta:

  • probleme emotionale (incluzand anxietate, depresie, lipsa de incredere in sine, izbucniri de furie inadecvate ca intensitate sau durata, trecerea rapida si nemotivata de la o emotie la alta)
  • probleme emotionale legate de prezenta unei alte probleme de sanatate fizica (boala acuta sau cronica care poate determina anumite modificari in modul de viata, restrictii, inclusiv administarea unui tratament o perioada indelungata)
  • probleme de comportament (este violent, distruge lucruri, isi face rau lui insusi, este hiperactiv)
  • probleme de dezvoltare (intarziere in dezvoltarea limbajului, dificultati de a invata, inclusiv dificultati privind alimentatia, somnul)
  • probleme in ce priveste relatiile cu ceilalti (cu familia, cu prietenii, la gradinita, la scoala)

Cum se desfasoara o prima evaluare psihiatrica?
Parintii discuta despre ce anume ii ingrijoreaza in privinta copilului lor, ofera date despre istoricul medical al acestuia, dezvoltarea copilului pana in acel moment, adaptarea sa in colectivitate (gradinita, scoala), relatiile cu parintii, ceilalti copii, interese, preocupari, etc. Copilul este evaluat din punct de vedere mental si comportamental, utilizandu-se metode adecvate varstei acestuia (joc, desen, discutii, observarea comportamentului).
In urma evaluarii, in functie de necesitati, se pot solicita: evaluare psihologica, evaluare logopedica, informatii din mediul scolar (caracterizare de la gradinita, scoala), alte consulturi medicale de specialitate (pediatric, neurologic, endocrinologic, etc.), urmand sa se stabileasca un diagnostic final si un plan individualizat de interventie. Programul terapeutic poate include: consilierea parintilor, tratament medicamentos, interventii psihoterapeutice, logopedie (terapia limbajului), kinetoterapie (terapie prin miscare).