Cabinet Pediatrie Pediexpert Cluj
Telefon0755.511.115

Cum si cand trebuie sa administram vitamina D?

Cum si cand trebuie sa administram vitamina D?

In absenta oricarui risc cunoscut, recomandarile profilaxiei cu vitamina D sunt dupa cum urmeaza: copiii alaptati cu lapte matern – 1000-1200 UI/zi; copii mai mici de 18 luni, care au primit formula de lapte suplimentata cu vitamina D – o doza suplimentara zilnica de 600-800 UI; copii mai mici de 18 luni alimentati cu formula de lapte nesuplimentata cu vitamina D – doza zilnica este de 1000-1200 UI; copiii de la 18 luni la 5 ani – 2 doze de 80.000 la 100.000 UI în fiecare iarna (luna noiembrie și februarie) sau divizat în fiecare luna.

In prezenta unui risc de deficit de vitamina D (pielea inchisa la culoare, lipsa de expunere a pielii la ultraviolete B [UVB], boli de piele responsabile de scaderea expunerii pielii la radiatiile UVB de la soare în timpul verii, purtarea de haine care acopera pielea în timpul verii, malabsorbtie intestinala, colestaza, insuficienta renala, sindrom nefrotic, medicamente [rifampicina, tratament antiepileptic (fenobarbital, fenitoina)], obezitatea, dieta vegetariana), poate fi justificata începerea suplimentarii cu vitamina D în timpul iernii la copiii cu varsta între 5 şi 10 ani, precum și pentru a mentine suplimentarea de vitamina D la fiecare 3 luni pe tot parcursul anului la copii de la 1 pâna la 10 ani și la adolescenti.

In unele stari patologice, dozele de vitamina D pot fi crescute. Daca este necesar, determinarea concentratiei serice a 25 (OH) vitamina D va ajuta la determinarea gradului de suplimentarea cu vitamina D.

(Comitetul de Nutriţie al Societaţii Franceze de Pediatrie: Vidailhet M, Mallet E, Bocquet A, Bresson JL, Briend A, Chouraqui JP, Darmaun D, Dupont C, Frelut ML, Ghisolfi J, Girardet JP, Goulet O, Hankard R, Rieu D, Simeoni U, Turck D. Vitamin D: still a topical matter in children and adolescents. A position paper by the Committee on Nutrition of the French Society of Paediatrics. Arch Pediatr. 2012 Mar;19(3):316-28).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *